Varför bär katten hem bytet?

Att få ovälkomna presenter i form av döda möss och andra bytesdjur är något som många kattägare känner igen. Tyvärr är det här ett beteende som är väldigt svårt att bli av med eftersom det är en naturlig instinkt för katten att ta med sig mat hem till sin familj. Om man vill se det positivt så ska man som kattägare tänka att det här är ett tecken på att katten är tillitsfull och trivs bra i sitt hem och med de människor som bor där, att ta med bytesdjuren hem är ett sätt att visa tillgivenhet.

Katter är smarta rovdjur

De flesta katter jagar gärna utomhus oberoende av om de bor på landet eller i stan. Deras naturliga jaktinstinkter är väldigt starka och de kan vara mycket effektiva jägare. Men även katten kan själv råka illa ut under sina jaktturer om det vill sig illa. Grävlingar, hundar, andra katter eller till och med kattens egna bytesdjur, som till exempel råttor, kan faktiskt skada katten om den går utomhus. Trots detta klarar sig de flesta katter bra. Katter som är vana att gå ute och har möjlighet att göra det blir ofta både smarta och försiktiga, de undviker de faror som finns och ser till att få med sig sina byten hem. Något som kanske inte alltid uppskattas av de som katten bor med.

Andra saker katten släpar in

Det är inte bara bytesdjur som katten kan få med sig in. En annan mindre trevlig överraskning man kan få som kattägare är fågelloppor. Fågelloppor kommer alltid från fågelbon och kan komma in i hus och lägenheter via katter som varit på jakt efter fågelungar. Det är speciellt vanligt under juni månad när det finns som mest loppor. När de väl kommit in brukar de sprida sig från kattens päls och ge kliande bett även på människor. Lyckligtvis tål inte lopporna inomhusklimat särskilt väl utan de de dör av sig själva inom några veckor. Det är med andra ord inte jättevanligt att man som kattägare behöver ta sms lån för att sanera fågelloppor. Det kan också vara skönt att känna till att fågellopporna inte sprider några sjukdomar.

azalea