Katter kan, precis som alla andra djur, drabbas av en rad olika sjukdomar. Vissa är allvarligare än andra, ibland till och med dödliga om det vill sig illa. Därför bör du som kattägare alltid vaccinera din katt. På så sätt säkerställer du att katten inte drabbas av smittsamma och farliga sjukdomar.
Sjukdomarna man vaccinerar mot
Vilka sjukdomar man vaccinerar mot kan skilja sig från land till land. I Sverige vaccineras katter mot kattpest och kattsnuva. Vill man, kan man även vaccinera sin katt mot rabies men det är inget måste. Det är främst aktuellt om man planerar att resa med katten till länder där det krävs rabiesvaccin. Man kan läsa mer om resebestämmelser för katter på Jordbruksverket. Rabiesvaccination kan ske på olika sätt beroende på vaccintyp. Antingen räcker det med en spruta eller så ger man två sprutor med 3-4 veckors mellanrum. Rabiesvaccinering får endast utföras på katter som är äldre än 12 veckor.
Vaccinprogram
När man vaccinerar sin katt följer man ett visst förutbestämt vaccinationsprogram. Det innebär att man först skapar ett grundskydd för katten genom att ge den en första dos vid 7-8 veckors ålder. Den andra dosen ges när katten är 12 veckor och den tredje dosen när katten blir 1 år. Därefter ska man underhålla vaccinationsskyddet genom att vaccinera mot kattsnuva en gång om året, samt mot kattpest var tredje år.
Alla katter ska vaccineras
Det är viktigt att komma ihåg att alla katter bör vaccineras, både inne- och utekatter. Det är lätt att tro att innekatter inte behöver vaccineras då de lever i en skyddad miljö, men så är alltså inte fallet. Även innekatter kan utsättas för smitta genom smuts och bakterier som förs in i hemmet utifrån. Så se därför till att vaccinera alla katter, så de håller sig friska och sunda.