Tips inför en kattutställning

Katt på en bänk

En kattutställning är en slags skönhetstävling för alla katter. Här visas deltagande katter upp för en eller flera domare som är speciellt utbildade och dessa bedömer katterna efter hur de ser ut och efter hur de beter sig enligt en bestämd standard. Det är roligt att ställa ut katter men som nybörjare kan det kännas förvirrande med många regler och moment som ska följas. Innan man ställer ut själv för första gången är det bra att läsa på och eventuellt också besöka en kattutställning för att se hur allt går till.

Det finns flera syften med en kattutställning. För det första blir katten bedömd och man tävlar om titlar. Det går också att göra reklam för en kattuppfödning med mera. Många som vill köpa katt besöker utställningar och det blir lätt mycket folk. Det är lätt att tappa bort saker. Ett tips är välj vattenflaskor med tryck så du lätt hittar dem eftersom att det snabbt blir varmt inne i utställningslokalen. Både människor och djur behöver vatten under en utställning för att alla ska kunna göra sitt allra bästa. Dessutom fungerar flaskorna som reklam.

Kvinna håller en katt

På utställningen kan det vara bra att ha koll på om man ska bära fram katten själv, eller om någon annan bär fram den. Om man ska bära själv är det bra att ha kläder som inte liknar kattens färg så att katten syns så bra som möjligt. Om man har en vit katt bör man ha mörka kläder, och om katten är mörk bör man bära ljust.

Packa inför utställningen

Det finns en hel del man måste ha med sig till utställningen. Stamtavla eller huskattbevis är det allra viktigaste, samt vaccinationsintyg. Utan detta får man inte vara med. Burskynke, underlägg, en kattlåda, sand och spade är också viktigt. Även mat- samt vattenskålar och en borste samt sämskskinn kan behövas oavsett vilken sorts katt man har. Katten kan ha fått en tova under resan eller behöver blankas till efter ett besök i kattlådan precis innan domarvisningen ska ske.

Flera kattungar i gräs

Kattlådan måste vara liten eftersom att katten ska få plats. En vattenskål är viktigt att ha i buren och det är bra att välja en som kan sitta på gallret så katten inte trampar i den just innan den ska visas fram för domaren. Då kan hela pälsskötseln vara förgäves.

Om man ska åka på utställning kan det vara bra att ta reda på vilka klasser man kan ställa ut i. Om man känner sig osäker kan man få information från SVERAK om de olika utställningsklasserna och om mycket annat. Innan man åker på en utställning måste man se till att katten är frisk och välvårdad. Katten måste också kunna hanteras av andra för att domaren ska kunna göra en bedömning av den. Detta gäller både huskatter och raskatter. Dessutom måste man kunna visa alla nödvändiga intyg innan man tar in katten i lokalen.

azalea