Resa med katt

Katt i en resväska

Alla som har provat att resa med katt vet att det inte är så besvärligt som man först trodde, bara man ser till att planera resan ordentligt. Ska du ta med katten utomlands gäller det att se till att den har alla vaccineringar som krävs samt att dessa är gjorda i tillräckligt god tid före resan. För att katten ska kunna resa så bekvämt och stressfritt som möjligt behöver den en bra och säker transportbur. Det kan också vara bra att kontakta en veterinär för att undersöka olika alternativ som kan verka lugnande på katten, t.ex. fermoner i sprayform.

Katt med turkos ögon

När det kommer till transportbur finns det en uppsjö av olika alternativ att välja mellan. En grundregel är att katten är ju större transportburen är desto lugnare och mindre stressad är katten under resan. Du kan förbereda katten genom att ställa fram transportburen någon vecka innan avresan så att katten i lugn och ro kan undersöka den och vänja sig vid den. Lägg gärna in en filt eller handduk som katten brukar ligga på så kommer katten att känna sig tryggare under resan. Det kan också hjälpa att spraya filten eller handduken med Feliway, ett feromon som bara katten känner lukten av och som får katten att slappna av mer. Om du har en gammal och skruttig bil och behöver köpa en ny kan du ta ett bra billån så du och katten reser bekvämt till er destination.

Om du planerar att ta med din katt på en resa utomlands är det mycket viktigt att du kontaktar veterinären minst tre månader före avresan för att ta reda på vilka vaccineringar katten behöver. En del vaccin måste tas i två omgångar och det kan också ta ett par veckor efter den sista vaccinationen innan katten har ett fullgott och godkänt skydd. Du vill garanterat inte behöva lämna din katt vid gränsen, bli nekad inresa i landet du ska till eller bli anklagad för försök till djursmuggling, så se till att ha alla papper i ordning i god tid före resan.

Katt som ligger på klösbrädan

Ett gissel är att det finns mer eller mindre extrema sätt att resa med katt men att hålla på med detta är inget vi rekommenderar. Att resa med bil, båt, flyg eller tåg är oftast inga större problem för en katt men om du märker att katten blir mycket stressad och mår dåligt av att resa är det bättre att boka in katten på ett kattpensionat.

azalea