Vad kostar det att ha katt?

En katt är ett bra husdjur och det är antagligen inte en slump att katten är ett av de vanligaste husdjuren i Sverige. En katt behöver inte rastas som en hund flera gånger per dag och den klarar sig ofta bra hemma tillsammans med en kattkompis eller ensam under en vanlig arbetsdag. Det ska dock kommas ihåg att alla katter enligt lag ska ses till minst två gånger per dag. Man kan alltså inte skaffa en katt och sedan åka bort i två veckor utan att ha någon som ser till katten. Men vad kostar det egentligen att ha en katt?

Inköp av katten

En katts inköpspris kan variera rejält. En huskatt som inte är av någon speciell ras kan man ofta finna gratis eller till en mycket låg kostnad. Ofta är huskatter oönskade. Det betyder att man kanske missat att ge sin honkatt p-piller och så har hon blivit dräktig. I övrigt avråder man från avel på just huskatter. En huskatt kan inte ställas ut på samma sätt som en renrasig katt och det finns inte heller någon rasstandard för den. Dessutom kan det förekomma inavel med mera som gör att kattungarna så småningom blir sjuka.

En renrasig katt kan däremot kosta flera tusentals kronor. Då kan ett alternativ vara att ta ett lån hos Lånakuten för att täcka upp för kostnaden. En renrasig katt kan man sedan ställa ut och avla på. Kattungar av en eftertraktad ras kan ofta säljas för mer än 5000 kronor styck.

Kattsand och kattmat

När man väl har köpt sin katt behöver man också köpa foder och kattsand till katten. Det finns i flera olika prisklasser. När det gäller kattfoder är innehållet ofta viktigare än priset. När det kommer till kattsand finns den i flera olika varianter och det kan vara klokt att prova lite olika sandsorter så att man kan se vilken man själv och katten föredrar.

Veterinär och försäkring

Andra avgifter som tillkommer är veterinärkostnader och försäkring. Det är alltid klokt att ha en försäkring till sin katt oavsett om det är en innekatt eller inte. En katt kan bli sjuk eller skadas och veterinärkostnaderna kan bli höga. En enkel undersökning hos veterinären kan lätt gå på omkring tusen kronor och en operation kan kosta tiotals tusen. Då är en försäkring som täcker den större delen av kostnaderna guld värd.

Andra tillbehör

När det gäller katter kan man lägga hur mycket pengar som helst på leksaker, kattgodis med mera. Det finns dock inte några krav på att man gör det. En hel del leksaker kan man göra själv billigt och kattgodis är inget måste. Man kan lika gärna ge katten ett par bitar av det vanliga torrfodret.

azalea