Kattens första tid i hemmet

Går du och väntar på att få hem din alldeles egna kattunge eller har du kanske precis fått hem din lilla pälsboll? Då får vi gratulera! Att skaffa katt är mycket spännande och nu har du en rolig tid med mycket kärlek framför dig. Kanske har du läst många böcker om hur katten ska tas om hand eller förberett genom att köpa hem matskål och vattenskål? Då är du en bra bit på vägen, men det finns en hel del annat som du måste ha i åtanke.

Så förbereder du hemmet

Det är viktigt att ditt hem är ordentligt förberett för alla de busstreck som din kattunge kommer att hitta på. Förberedelsen säkerställer att katten är trygg och säker när den vistas i hemmiljön. Precis som många andra små djur så kommer kattungen inte att förstå vad som kan vara bra leksaker eller inte, vad man kan äta och vad man bör hålla sig ifrån. Det är din uppgift som ägare att se till att din katt mår bra.

Det första du ska göra är att se till så att alla saker som kan vara farliga för katten ställs undan, gärna i ett skåp med lås. Det kan vara allt från mediciner till rengöringsmedel, snören, linor och trådar som kan fastna runt halsen, mediciner men även andra småsaker som katten kan svälja eller leka med. OBS! Du bör ta bort växter som kan vara giftiga för katten. Till exempel liljekonvalj, julros, oleander, änglatrumpet, ginst och liljor.

Färd och transport

Nu ska du äntligen få hämta hem din nya familjemedlem och som du har längtat! Här är det viktigt att du ser till så att din katt kan resa hem på ett tryggt och bekvämt sätt, även om ni bara ska åka en liten bit. Ett stort “no no” är att du har katten lös i bilen. Hos https://www.kellfri.se kan du hitta riktigt bra hundburar, men för katter behöver du ha en transportbur som är av lite mindre slag. Det finns t.ex. transportväskor som lämpar sig utmärkt för små kattungar. Lägg in en filt så blir det inte så kallt och obekvämt.

Äntligen hemma

Nu är det mycket som kommer att hända på en och samma gång och din kattunge kommer att få möta många olika förändringar. Nu finns kattungens syskon och mamma inte i närheten och det är en hel del nya intryck och dofter att känna på. Vi rekommenderar att du försöker ta det så lugnt som möjligt när ni kommer hem. Bjud inte över hela kompisgänget första dagen. Barn i familjen ska förberedas i god tid om hur man välkomnar en liten katt. Se till att ni talar med en låg och mjuk röst och låt katten ta sig runt i sin egen takt. Vill den gömma sig under soffan? Låt den ligga där. Den kommer att komma ut när den känner sig tryggare.

azalea