Att tänka på när man har katt

Många tror att det är enkelt att ha en katt, och jämfört med att ha hund kan det förvisso vara sant. Katten behöver inte rastas ute flera gånger om dagen, men det finns gott om saker att tänka på i alla fall.

Lägg undan mediciner

En katt är nyfiken av sig och den gillar att smaka på saker. Har man en katt måste man alltså lära sig att lägga undan eventuella mediciner där katten inte kan komma åt dem. Många mediciner för människor är livsfarliga för katten att få i sig och det kan sluta riktigt illa bara av en liten mängd.

Dyra reparationer av bostaden

Om man har en katt måste man också se till att den inte klöser eller kissar på fel ställen. Kattklös och kisslukt i en bostad kan bli väldigt dyrt att åtgärda. Om en katt har klöst på en tapet och man väljer att flytta måste man ofta tapetsera eller måla om hela rummet. Är det en hyrd bostad kan hyresvärden också ställa högre krav på hur arbetet ska vara utfört. Kattkiss kan vara svårt att få bort, speciellt om katten är okastrerad och doften kan sitta kvar riktigt länge. Det kan behövas dyr sanering för att få bort det.

Kläder man är rädd om

Ofta har man kläder som man är lite mer rädd om än andra. Även om man köper roliga eller fula Jultröjor att ha på julafton är det sällan roligt att få dem förstörda av en katt. Det kan vara svårt att få bort katthår från kläderna och tål de inte vattentvätt blir det än svårare.

Kastrera och märk katten

En annan sak som är mycket viktigt är att man ser till att kastrera och märka sin katt. Det talas om att det kan bli lagkrav på att märka sin katt, men än har ingen sådan lag kommit till. Om katten ska vara ute är det viktigt att den kastreras. Då behöver man inte oroa sig för att en honkatt ska komma hem dräktig. Kastrerade katter springer inte heller bort lika ofta som okastrerade. En katt som är id-märkt är också lättare att få tillbaka om den springer bort. Dessutom kan man finna ägaren om katten skulle hittas påkörd eller skadad.

Innekatt eller utekatt?

Man måste också fundera över om man vill ha en raskatt eller en huskatt. Raskatten är ofta dyrare i inköp men man kan ställa ut den. Om man vill hålla på med avel är det raskatter man ska satsa på. En huskatt är ett utmärkt sällskap och de finns i många olika storlekar, färger samt med olika pälskvalitet. De bör kastreras och man bör inte avla på dem. Det finns dock så kallade huskattsutställningar där bara huskatter bedöms i en egen grupp.

azalea