Olika kattraser

 

Det finns en mängd olika kattraser – både korthåriga, långhåriga och nakenkatter. Vissa raser anses vara finare än andra och en del egenskaper skiljer sig raserna emellan, som exempelvis när katten blir könsmogen eller hur pass lugn katten är. Vissa egenskaper kan vara av största vikt att veta om när man ska välja ras, för att kunna hitta en katt som passar så bra som möjligt. Nedan listas några av alla olika raser.

  • Ragdoll – Denna ras är en av de mest populära. Pälsen på denna katt är medellång till lång, vit med mörka detaljer och ögonen blå. Rasen är känd för att vara lugn och tystlåten med ett behov av att vara med sin familj. När man lyfter denna katt har den en tendens att helt och hållet slappna av, därav namnet (trasdocka).
  • Brittisk korthår – Även denna ras är lugn och tyst, ses även som tillgiven, vänlig och lättskött. Pälsen är kort och kan ha ett flertal olika mönster och färger, ögonen runda och relativt brett isär.
  • Siames – Denna ras är speciell på ett flertal sätt. Det är en ras som är mycket sällskaplig och tycker om att “prata”. Rasen trivs även, till skillnad många andra tamkatter, med andra katter omkring sig. Pälsen är kort och ljus, ögonen mörkblå, nosen lång och öronen stora.
  • Perser – Ännu en lugn och harmonisk katt, även denna tystlåten. Precis som siamesen så trivs även denna ras tillsammans med andra katter eller till och med hundar. Pälsen är lång och kan ha olika färg och mönster, drygt 300 färgvarianter. Denna päls kräver borstning och även tvätt då den lätt tovar sig. Huvudet är runt, nosen väldigt kort och bred, ögonen brett isär och öronen små.
  • Sphynx – En nakenkatt som är social, trevlig och tillgiven. Den är, som andra nakenkatter, känsliga för kyla och värme. Detta gör att den har hög ämnesomsättning och äter mycket för att hålla värmen. Rasen behöver hudvård i form av regelbundna bad och allmän annan hudvård. Öronen är väldigt stora.
  • Abessinier – En aktiv ras som är nyfiken och älskar att vara med när det händer saker i hemmet. Den tycker om att jaga och apportera och man brukar enkelt kunna lära denna ras att gå i koppel. Pälsen är kort och något speciell där varje hårstrå är flerfärgat, oftast med ett helhetsuttryck åt det röda hållet. Ögonen är stora, mandelformade och kan ha färgerna bärnstensgul, gul eller grön.


azalea