Allmänt om katter

 

Katten, eller tamkatten, är ett rovdjur tillhörande familjen kattdjur och är ett vanligt sällskapsdjur i stora delar av världen. Andra djur inom samma familj, men som inte är tamdjur, är exempelvis tigern och lejonet. Till skillnad från lejonet, som lever i flock, så är tamkatten oftast inte ett djur som trivs tillsammans med för många andra katter. Att ha alldeles för många katter tillsammans kan sluta med att katten mår dåligt och kanske till och med lämnar hemmet.

Som sällskapsdjur är katten alltså väldigt självständig och det är ofta en katt vill ha saker och ting på sina egna villkor. De skiljer sig mycket från till exempel hunden som man kan lära kommandon och som alltid är på kelhumör. En katt gör lite som den själv vill och behöver inte lika mycket passning som en hund. Ge den mat, vatten, kärlek (på kattens egna villkor) och möjlighet att gå ut – så har katten allt den behöver. En katt är alltså ett bra alternativ för den som inte har tiden till att exempelvis gå ut och rasta varje dag.

Ytterligare exempel på en katts självständighet är det faktum att de kan gå långa sträckor utanför hemmet och ändå hitta tillbaka till den plats de bor på. Jämför detta med hundar som oftast inte hittar hem ifall de väl sprungit iväg.

Tamkatter är, trots självständigheten, bekväma med att bli omhändertagna och få mat av sin ägare – vilket leder till att katter som överges, exempelvis i form av sommarkatter, ofta klarar sig väldigt dåligt. Katter är som sagt rovdjur och de flesta har kvar sin jaktinstinkt även som tamdjur, men detta är alltså inget ett tamt djur överlever särskilt bra på när den väl är van vid att få färdig mat. Kosten kan vara relativt varierad, bara den först och främst är baserad på kött, fisk, mjölk- och äggprodukter. De korta tarmkanalerna hos en katt är inte gjorda för kolhydratrik mat, men klarar av att smälta en liten del.

Det är allmänt känt att “katter alltid landar på fötterna”, vilket beror på att katten snabbt kan vrida sig i luften. En katt landar också mjukt på tassarna tack vare uppbyggnaden av muskler och ben som ger en naturligt dämpande effekt. De kan ofta klara fall på över fem meter oskadda. Detta fenomen spelar en roll i varför katter sägs ha nio liv. Katten ser även sex gånger bättre i mörker än vad människor gör – men liksom människan ingenting i totalmörker. Andra intressanta fakta är att katter sover 16 timmar per dygn, varav en fjärdedel av detta är djup sömn och resterande lätt där katten kan vakna av svaga ljud. Under korta perioder kan en katt också springa upp till 50 kilometer i timmen. Katter är också i allmänhet rädda för vatten, vilket har att göra med att pälsen både förlorar sin isolerande förmåga och känns för tung (katten känner sig osmidig) när den är blöt.

azalea