Katter och hygien

Hur mycket omvårdnad en katt behöver när det gäller deras päls och hygien beror på vilken kattras man har, och mer specifikt om det är en långhårig eller en korthårig kattras. En korthårig katt klarar nämligen för det mesta av att hålla sig ren på egen hand genom att slicka sin päls; när katten slickar pälsen utsöndras ett fettlager, som skyddar pälsen på ett naturligt sätt. En långhårig katt kan dock behöva hjälp från sin ägare att hålla rent pälsen och att hålla den fri från tovor. Om tovor uppstår kan det leda till att katten drabbas av olika typer av parasiter, eftersom de trivs bättre i tovorna än i ren päls. Det är särskilt viktigt att regelbundet gå igenom sin katts päls efter tovor och parasiter om man har en utekatt – både för att tovor lättare uppstår då, och för att de utsätts för fler typer av parasiter, till exempel fästingar. Om man har en långhårig kattras är det bra att tidigt vänja katten vid både borstning och badande, så att rengöring och borstning inte blir en traumatisk upplevelse när katten är äldre. Borstning är dock inte bara bra för att hålla kattens päls fri från tovor, utan också för att förhindra att katthår sprids över hela hemmet när katten fäller. När man ska flytta som kattägare upptäcker man ofta just hur mycket en katt stökar ned, och hur mycket päls den fäller. Om man då vill ha hjälp med flyttstädning, i Landskrona eller någon annanstans i Sverige, kan man gå in på Qleano.se.

När det gäller badandet ska man dock tänka på att katter generellt inte behöver badas särskilt ofta. Om de ska ställas ut eller om de har fått något i pälsen kan det naturligtvis behövas, men annars räcker kattens naturliga fettlager som skydd mot smuts. Undantaget är nakenkatter, vars fettlager inte absorberas på samma sätt som hos en katt med päls – istället blir det klibbigt, vilket betyder att nakenkatter måste tvättas ungefär en gång i veckan. När man badar sin katt ska man vara noga med att temperaturen på vattnet är densamma som kattens kroppstemperatur (38,5 grader C). Annars finns risken att katten tycker att det är obehagligt, och kämpar emot att sättas i vattnet. Man måste också vara mycket noga med att skölja ur kattens päls efter badet, så att det inte finns kvar några rester av schampo. Ytterligare en sak att tänka på när man badar sin katt är att inte tvätta eller peta i kattens öron eller ögon, eftersom dessa är känsliga mot infektioner.

Precis som människor måste katter också vara noga med sin munhygien för att inte drabbas av tandköttsinflammationer eller tandsten. Det kan därför vara bra att tidigt vänja sin katt vid att man borstar tänderna på den, eftersom det är det mest effektiva sättet att förhindra problem med tänderna och munnen. I samband med tandborstningen kan man också kontrollera färgen på tandköttet och leta efter eventuella problem. Ett annat bra sätt att se till att kattens munhygien är så bra som möjligt är att bara ge den torrfoder att äta, och att se till att hålla vattnet i skålen så färskt som möjligt.

När det gäller kattens klor tar katter vanligtvis hand om dem själva, så länge man som ägare förser dem med hjälpmedlen för att göra det. Genom att ha en bra klösbräda hemma kan katterna klösa så som deras instinkt säger åt dem att göra, vilket håller klorna nedslipade tillräckligt mycket.

azalea