Att ha utomhuskatt

Det är inte en självklarhet att man ska låta sin katt gå utomhus – katter klarar sig mycket bra även om de tillbringar hela sina liv inomhus, och faktum är att de kan må bättre av det och leva längre på det sättet än de hade gjort utomhus. Katter uppskattar trygghet, vilket är precis det de får när de lever inomhus. Samtidigt är dock katter nyfikna, varför många kattägare kan känna sig lockade att släppa ut sin katt i det fria. Innan man gör det finns det dock en rad saker man måste tänka på.

För det första måste man överväga vilken typ av område man bor i. Om man bor i ett tätbefolkat stadsområde kanske man helt enkelt får finna sig i tanken på att ha innekatt, eftersom riskerna med att låta katten gå ute skulle vara för stora – för att inte tala om att det inte skulle finnas någon möjlighet för katten att jaga eller göra sina behov, det vill säga två stora anledningar till att ha utomhuskatt. Bor man däremot på landet eller längre utanför stan i ett lugnare villaområde kan man med mer ro i sinnet släppa ut sin katt – även om man även i sådana områden så klart måste räkna med faror som bilar och vilda djur. När man har tillgång till en tomt där kan man kan ställa ut utemöbler, så som man har på landet eller när man äger en villa, har man också möjlighet att faktiskt tillbringa tid utomhus tillsammans med katten, och faktiskt ha uppsyn över den. Det kan vara en extra trygghet.

Även om man har rätt förutsättningar för att låta sin katt gå utomhus måste man dock ha vissa saker i åtanke. En sådan sak är att man måste vänja katten gradvis vid att vara utomhus, oavsett om det är en kattunge som man precis köpt eller en vuxen katt som tidigare endast varit inomhus. Ett av de bästa sätten att göra det är att ta med katten ut på promenader, då man går med den i sele. Det är viktigt att ha katten kopplad till en början, eftersom promenaderna delvis är till för att katten ska lära känna kvarteret och lära sig hitta tillbaka hem. Om katten springer bort under någon av de första promenaderna kan det leda till att man själv får ge sig ut på jakt efter katten, eftersom den kanske inte kan ta sig hem på egen hand.

Katten måste dock inte bara vara redo mentalt, utan också fysiskt, för att kunna vara utekatt.  Det innebär bland annat att man som ägare måste ha kastrerat, vaccinerat och ID-märkt katten innan man släpper ut den i det fria. Kastreringen är viktig för att undvika oönskade kullar av kattungar, och vaccineringen är viktig för att katten utsätts för betydligt fler sjukdomar och parasiter när den går ute än när den lever inomhus. Slutligen är självklart ID-märkningen viktig ifall katten skulle komma bort, så att man kan återfå den om till exempel ett katthem eller polisen får in katten.

azalea