Så tar du bäst hand om din katt

I topplistan på de populäraste husdjuren finns katt. Det beräknas finnas omkring 1,4 miljoner atter i Sverige. Katter är lite mer självständiga än hundar, vilket gör att du till exempel inte behöver gå ut med din katt. Det är dock viktigt att du ser till att katten har allt den behöver i hemmet.

Idag finns det både inomhus- och utekatter och det går oftast lika bra att ha katter i lägenhet som i hus. Detta beror mycket på katten själv då vissa klarar av lägenhet medan andra inte gör det. Har du en innekatt så kan du dock se till att göra lägenheten kattsäker och hemtrevlig. Det kan du göra med hjälp av leksaker, klösbräda och självklart en kattlåda där katten kan uträtta sina behov.

Bra att tänka på

Först och främst behöver du se till att katten alltid har tillgång till rent och färskt vatten. Du kan köpa mat- och vattenskålar från Zoo och andra välbehövliga tillbehör till katten. Det är även bra att ställa ut lite fler vattenskålar runt om i lägenheten/huset. Är du händig och gillar att pyssla så kan du tillverka kattleksaker själv. Du behöver inte gå ut med din katt men den behöver ha en kattlåda i hemmet. Har du en utekatt så kan det hända att katten uträttar sina behov utomhus, men trots det så bör du ha en kattlåda i huset. Speciellt om du jobbar på dagarna eller är iväg och katten är ensam hemma. Katter bör även ha fri tillgång till torrfoder hela tiden men det är även viktigt att hålla koll på katternas vikt.

Aktivering av katter

Aktivering är viktigt för katter, speciellt för inomhuskatter. Understimulerade katter kan börja klösa på möbler eller göra sina behov på mattor. Det är därför viktigt att se till så att katten har både klösbräda/klösträd och tillräckligt med leksaker. Det går att hitta tillbehör till katten hos onlinebutiker som Zoo eller fysiska butiker. Ett husdjur kan minska stress hos människor men för att katten skall kunna göra det krävs det att den mår bra. Det finns idag en mängd med olika leksaker som möss, bollar och LED-pekare. För mer mental aktivering finns det även lite mer avancerade aktiveringsleksaker. Det är extra viktigt att katten har tillräckligt med leksaker ifall det är en innekatt. Då är det även mer vanligt att katten har extra energi och att du får leka med katten mer. Bor du i lägenhet och har balkong så kan det gå att vänja katten vid att vara på balkongen. Du bör dock alltid ha uppsikt över katten så att den inte hoppar.

azalea