Dräktighet och kattungar

 

Katter blir könsmogna vid lite olika åldrar beroende på ras, men i allmänhet runt 9-10 månaders ålder och honor före hanar. När en katt väl är dräktig varar det mellan 63 till 65 dygn och syns helt enkelt genom att magen blir större och så även spenarna. En dräktig hona kräver såklart också mer mat för att även täcka ungarnas behov.

När kattungarna väl föds är de vanligtvis mellan 2 till 5 stycken och föds både blinda och döva. Först efter 1-2 veckor öppnar de ögon och öron. De första veckorna är kattungarna extremt beroende av sin mamma, både för att hålla sig varma och för att få i sig de viktiga ämnena i mammans mjölk. Efter 4 veckor klarar de av att äta fast föda och i samband med det brukar de börja vänja sig av med mjölken.

Det är viktigt att kattungarna får vara med sin mamma de 12 första veckorna, detta för att de behöver omvårdnaden. Mamman och kattsyskonen lär sig mycket de sista veckorna – de leker till exempel och lär sig genom detta att inte bita varandra för hårt. Utan denna tid tillsammans kan katten få beteendeproblem som vuxen.

azalea